Ζητούμενο του κάθε καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας είναι το οικονομικό ρεύμα με όσο το δυνατόν μικρότερη τιμή κιλοβατώρας (kWh). Οι πάροχοι, έχοντας αυτό κατά νου, παρουσιάζουν στο κοινό τις εκπτωτικές προσφορές τους, οι οποίες όμως δεν είναι πάντα απόλυτα ξεκάθαρες και δημιουργούν στους καταναλωτές απορίες. Ανάλογα με τον πάροχο, η τιμή κιλοβατώρας εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις στην αγορά. Οι λόγοι των τόσο μεγάλων διαφορών θα εξηγηθούν στη συνέχεια. Οι προτεινόμενες τιμές βασίζονται στην τιμολογιακή πολιτική της κάθε εταιρείας. Συχνά δεν λείπουν οι παγίδες, οπότε πρέπει να βασιζόμαστε σε ανθρώπους με γνώση του αντικειμένου για να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Πάρε όντως το φθηνότερο ρεύμα. Μην σε μπερδεύουν τα “χρώματα”.
- Τιμή με την πραγματική αξία ρεύματος του μήνα
- Τιμή ανεξάρτητα της μεσοσταθμική τιμή αγοράς
- Χωρίς κόστος ρίσκου
- Χωρίς μηχανισμό διακύμανσης (ρήτρα αναπροσαρμογής)
- Χωρίς προϋπόθεση συνέπειας
Τιμές ρεύματος και κατανάλωση
Πριν αναφερθούμε αναλυτικά στην τιμή της κιλοβατώρας και την κατανάλωση ενέργειας, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε κάποια σημαντικά γενικά στοιχεία. Δεν είναι όλοι οι καταναλωτές εξοικειωμένοι με την επιλογή εναλλακτικού παρόχου. Οπότε, με αυτό το άρθρο φιλοδοξούμε να πληροφορήσουμε τόσο τους «αρχάριους» όσο και όσους έχουν ήδη γνώση της διαδικασίας και επιθυμούν να ενημερωθούν πιο λεπτομερώς για τις εταιρείες και τις παροχές τους.
Η ηλεκτρική ενέργεια μετράται έχοντας την κιλοβατώρα (kWh) ως μονάδα. Η κάθε κιλοβατώρα αντιστοιχεί στην ενέργεια που παράγεται ή καταναλώνεται εντός μίας ώρα με σταθερή ισχύ ενός κιλοβάτ (kW). Μονάδα μέτρησης της ισχύος είναι το κιλοβάτ. Προκειμένου να κατανοήσει κανείς τον τρόπο υπολογισμού και διαμόρφωσης των τιμολογίων, θα πρέπει να έχει κατά νου αυτά τα δύο μεγέθη. Το κιλοβάτ, που είναι η μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής ισχύος, και την κιλοβατώρα, τη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Εν ολίγοις, η ισχύς είναι ο ρυθμός χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Ας δούμε ένα απτό παράδειγμα από την καθημερινότητά μας, προκειμένου να απλοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις έννοιες. Στο καντράν του αυτοκινήτου μας, έχουμε το ταχύμετρο, το οποίο μετράει τα χιλιόμετρα ανά ώρα με τα οποία κινούμαστε, και τον χιλιομετροδείκτη, ο οποίος μας δείχνει πόσο χιλιόμετρα έχουν διανύσει συνολικά. Επιχειρώντας μια αντιστοίχιση, θα λέγαμε ότι η ισχύς (τα κιλοβάτ) είναι το ταχύμετρο, ενώ η κιλοβατώρα ο χιλιομετροδείκτης, καθώς μας δείχνει πόση ενέργεια καταναλώθηκε σε μία ώρα. Για τα μεγαλύτερα μεγέθη, χρησιμοποιούμε τη μεγαβατώρα (MWh), η οποία ισούται με 1.000 κιλοβατώρες.
Η τιμή της κιλοβατώρας εμφανίζει διακυμάνσεις ανάλογα με την εταιρεία (Nova Energy, ΔΕΗ, Solar Energy, Ζενίθ, Watt+Volt, ΕΛΤΑ Ενέργεια, Green, NRG, Elpedison, Volton, ΒΙΕΝΕΡ, ΟΤΕ ESTATE, Protergia, ΕΛΙΝ, We Energy, Φυσικό Αέριο, KEN, Ήρων, PETROGAZ ENERGY, Volterra κ.λπ.) και τη διαμορφώνουν παράγοντες όπως ο προμηθευτής ενέργειας και το εκάστοτε πρόγραμμα. Πολλές φορές ως καταναλωτές βλέπουμε προγράμματα με χαμηλό κόστος κιλοβατώρας και σημαντικές εκπτώσεις, και θεωρούμε ότι είναι η ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Όμως, επίσης συχνά παραλείπουμε να διαβάσουμε προσεκτικά τους όρους που τα συνοδεύουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούμε προ εκπλήξεως όταν λάβουμε τον πρώτο λογαριασμό και να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόγραμμα που επιλέξαμε τελικά ίσως δεν είναι τόσο επωφελές για την τσέπη μας όσο νομίζαμε αρχικά.
Για να αποφασίσουμε εάν είναι όντως φθηνή η τιμή κιλοβατώρας στο πρόγραμμα που επιλέγουμε, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι παράγοντες της εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού και της οριακής τιμής συστήματος (ΟΤΣ). Εάν δεν διατυπώνονται με σαφήνεια οι δύο αυτοί παράγοντες στο πρόγραμμά μας, πιθανώς το κόστος ανεβαίνει σημαντικά. Πρέπει επίσης να προσέξουμε ιδιαιτέρως τη Ρήτρα ΟΤΣ, η οποία μπορεί να παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις, αλλά και το πάγιο ή τη συνδρομή του κάθε παρόχου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες η υψηλή συνδρομή ουσιαστικά εξουδετερώνει την έκπτωση στην τιμή της κιλοβατώρας.
Πολύ σημαντική είναι επίσης η τιμολογιακή πολιτική του παρόχου που θα επιλέξουμε. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η μειωμένη τιμή κιλοβατώρας που θα έχουμε θα ισχύει για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου μας, και όχι π.χ. για μερικούς μήνες.
Τέλος, σε πολλές περιπτώσεις, τα συμβόλαια παροχής ρεύματος συνοδεύονται από όριο κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι εάν καταναλώσουμε περισσότερη ενέργεια από το όριο αυτό, η τιμή της κιλοβατώρας αλλάζει.
Οικονομικότερη τιμή κιλοβατώρας προσφέρουν επίσης το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) και το νυχτερινό ρεύμα.
Πριν καταλήξουμε σε κάποιον πάροχο, θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά όλους αυτούς τους παράγοντες.
Φθηνές και πραγματικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος
Πλέον, η αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα απαρτίζεται από πολυάριθμους παρόχους που χρησιμοποιούν τη μειωμένη τιμή κιλοβατώρας ως όχημα για να κερδίσουν ένα κομμάτι του καταναλωτικού κοινού. Ωστόσο, η διαδικασία μετάβασης σε άλλο πάροχο θα πρέπει να γίνεται έπειτα από προσεκτική εξέταση όλων των παραγόντων, και όχι μόνο της φθηνής τιμής κιλοβατώρας.
Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής μας, αυτό που επιδιώκει ο κάθε καταναλωτής είναι να βλέπει μειωμένα τα ποσά των λογαριασμών του. Οι εταιρείες το γνωρίζουν καλά αυτό και κατακλύζουν τα παραδοσιακά και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με εμπορικές προσφορές, οι οποίες υπόσχονται τις «φθηνότερες χρεώσεις της αγοράς» κ.α.
Για να διαπιστώσουμε εάν μας συμφέρει τελικά να αλλάξουμε πάροχο, θα πρέπει να ενημερωθούμε για τις προϋποθέσεις και το χρονικό διάστημα ισχύος αυτών των προσφορών. Οι διάφορες χρεώσεις θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα διατυπωμένες. Εάν συνυπολογίσουμε τις ρήτρες, τα πάγια, τις συνδρομές κ.λπ., δεν είναι καθόλου απίθανο το συνολικό τιμολόγιο που θα λαμβάνουμε από τον εναλλακτικό πάροχο να είναι ακριβότερο σε σύγκριση με την εταιρεία που χρησιμοποιούσαμε έως τώρα.
Η πληθώρα παρόχων και προγραμμάτων μόνο θετική είναι για τον τελικό καταναλωτή. Ωστόσο, απαιτείται η συνεργασία με ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση της αγοράς ενέργειας και των πτυχών της, ώστε να καταλήξουμε στην επιλογή που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες μας και θα οδηγεί πραγματικά σε μειωμένα τιμολόγια.